onsdag 10. februar 2010

Stockholm Furniture Faire 2010


Årets møbelmesse svarte til forventningene om en nedskalert messe i forhold til et år med
finanskrise. Det ble en rask tur over, men med effektiv timing fikk jeg sett grundig gjennom alle delene. Utstillingsmessig var det ingen nyheter eller noen aktør som trakk den lenger enn helt grunnleggende, funksjonellee standløsninger.

Det var to områder som pekte seg ut som "ledende" med tanke på fokusområde man ville fremheve, og det var natur/ miljø, og kraftige farger/ positivitet. Veldig mange stands hadde elementer av naturtre, gress osv. og bruk av grønnfarger.
Paul Smith var på messen, og holdt foredrag. Han hadde også Guest of Honour-lounge. Typisk Paul Smith farger og kraftige mønster.


Den norske pavliongen- 100% Norway hadde samlet mange under ett "tak". Det så
grei ut- kanskje litt for forsiktig og kjølig- tydelig inspirert av gamle fiskehjeller, hvor nå den relevansen til norge i 2010 måtte være! De serverte i hvertfall en god tyttebærsmoothie.

Den andre siden av skalaen sto Morosso for. Standen fremsto
som 1000 og en natt- med utrolige fargesterke møbler. Til å bli glad av!


Ellers var det små ting som var interessante. Bla en ny "lampeopphengskopp"- fra dezall.se. Den er i forkjellige farger og gir f.eks. et bra inntrykk sammen med farget kabel.
Sweet Cake fra kgdesign.se hadde et produkt som var utrolig
morsomt- en kjempe muffinsform i fargerik plast som kan brukes til alt fra badebasseng til blomsterbed!Høydepunktet jeg fant blandt møblene var helt klart Michiel Van der Kley som har designet den råeste retrofuturistiske arbeidsplass i "Globus"! Han har også noen andre utrolig fine møbler, men et sideprosjekt der han jobber med lamper hvor skjermen er laget av håndlaget papir fra Nepal er verdt oppmerksomhet.

Kitani fra Japan hadde en stand som sto ut i form av kvalitet og en fantastisk retro følelse. Møbler som vanligvis er å finne på bruktbutikker (hvis man er veldig heldig)- sto skinnende nye og fantastisk vakre. Kitani har lisens på å lage danske design: bla. Jacob Kjær, Finn Juhl, Nanna Ditzel pluss en japansk designer som heter Jun Kamahara- som henter inspirasjon fra gamle bambuskurver og detaljer hentet fra Buddahs finger! Helt fantastisk å se! www.kitani-g.co.jp


Det har vært laget mye konsepter i papp gjennom tidene, men en som har tatt det et skritt videre er returDesign som lager møbler, som bord, hyller og forskjellige sittemøbler. Ganske så finurlig. Selges gjennom nettside på rd.seEllers var det mengden av studenter som kanskje ga mest inspirasjon- gjennom løsninger og ideer som går langt utenpå mye av det den tradisjonelle bransjen klarer å komme opp med! I år var det også invitert studenter fra Kina/ Bejing.


Jeg fikk også med meg et foredrag av Stefan Nilsson i Trendgruppen:
"Miljøtrender 2.0, så funkar de nye miøjøtrenderna"
Det var interessant, der han tok for seg fem viktige trender som skiller seg ut:
  • Energispørsmålet
  • Nye bedriftsmodeller (RE-use Fillipa K, Acne sykkel, Carrotmob)
  • Eco- prestisje og greenwash
  • Activism (gurilla sculputing)
  • Håndverk og tid (Håndmalt/ dekor)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar